Günümüz de otogaz dönüşüm işlemleri teknolojik aletler yardımı ile tecrübe isteyen, hızlı ve güvenli biçimde 1-3 iş gününde (testler dahil) montaj yapılmaktadır.
Dönüşüm Adımları
Otogaz dönüşümü, benzin ile çalışan araçlara bazı parçaların ilave edilmesi ile aracın istenildiği zaman LPG ile de çalışır hale getirilmesi işlemidir.Tüm bu parçalar ortalama olarak yarım gün içerisinde aracınıza yerleştirilmekte ve aracınız aynı gün içerisinde LPG ile çalışır hale getirilmektedir.Günümüzde klasik gaz püskürtmeli sistemlere ek olarak benzin sistemine benzer şekilde sıvı püskürtme yapan LPG sistemleri de bulunmaktadır. Sıvı püskürtmeli sistemler ile aracınızdan alınan performans ve ekonomi bir miktar daha yükselmektedir.
Günümüzde klasik gaz püskürtmeli sistemlere ek olarak benzin sistemine benzer şekilde sıvı püskürtme yapan LPG sistemleri de bulunmaktadır. Sıvı püskürtmeli sistemler ile aracınızdan alınan performans ve ekonomi bir miktar daha yükselmektedir.
- Tank: 3,5 mm et kalınlığı ile diğer yakıt tanklarının yaklaşık 6 katı kalınlıkta olup darbelere ve basınca karşı oldukça dayanıklıdır. Şekline göre simit ve silindir olarak iki tipi bulunmaktadır. Çoğunlukla kullanılan simit tank, aracın bagajında yedek lastik boşluğuna yerleştirilmekte ve bu sayede bagajda hiç yer kaybı yaşanmamaktadır.
- Multivalf: Tank üzerinde bulunan bu parça, LPG’yi sıvı halde buharlaştırıcıya iletmekte olup, istenildiği anda gazı durdurarak sistem içerisinde ilerlemesini engellemektedir. Yangın gibi basıncı artıran durumlarda emniyet valfi, gaz tahliyesi yaparak basıncı düşürmekte ve tehlikelerden korumaktadır.
- Buharlaştırıcı (regülatör): Tanktan sıvı halde gelen LPG’yi gaz fazına çevirmektedir. Yeni teknolojiye sahip bazı sistemlerde, LPG motora sıvı olarak püskürtülmekte ve bu yüzden buharlaştırıcı kullanılmamaktadır.
- Enjektörler:LPG’yi motor silindirlerine püskürten parçalardır. Kimi sistemlerde benzin enjektörlerinin yakınına ayrıca takılabildikleri gibi, kimi sistemlerde benzin enjektörlerine eklenen bir parça sayesinde motorda herhangi bir işlem yapmadan yakıtın püskürtülmesi sağlanmaktadır.
- Elektronik Kontrol Ünitesi (ECU): Enjektörlerin yakıt püskürtme zamanlarını koordine eden ve bu sayede aracın ideal miktarda yakıt kullanarak hem performanslı hem de ekonomik olmasını sağlayan parçadır.
- Yakıt Geçiş Düğmesi: Aracın kontrol panelinde uygun bir yere monte edilerek aracın istenildiği anda LPG’yle istenildiği anda benzinle çalışmasını sağlamaktadır.
- Bağlantı Boruları: Tank, regülatör ve enjektörler arasında LPG geçişini sağlamaktadır. Tesisatta bakır boru kullanılmakta olup, çatlak, kaçak olasılığı önlenmektedir.